Futópad vásárlás

Hogyan választhatja ki az Ön számára ideális futópadot?


A futópad gyártó cégek kínálata évről évre bővül, mindig újabb és újabb futópad modelleket dobnak a piacra. Ami jó, hiszen így mindenki megtalálhatja az igényeinek és elvárásainak leginkább megfelelő futópadot, viszont a nagy választék miatt ez némi időt és utánajárást vehet igénybe. A cikkünkben olvasható szempontok és ötletek célja, hogy segítsék az ideális futópad megtalálását.

A futópad választás főbb szempontjai:

 

A futópadok végsebessége

A futópadok talán egyik legfontosabb jellemzője maximális sebességük, és ebben nagy eltérések lehetnek a különböző futópad modellek között: néhány alapmodell végsebessége mindössze 12 km/óra, míg a csúcsminőségű futópadokon akár 24 km/h sebességgel is lehet száguldozni. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek szüksége van ez utóbbi sebességre. Ha valaki most kezd csak sportolni, és a cél az, hogy megszabaduljon jelentősebb súlyfeleslegétől, akkor bőven elegendő lehet egy alacsonyabb sebesség is, hiszen a zsírégető edzéstartományhoz legtöbbször elég egy kellemes kocogós tempó. Ha Ön régebb óta sportol, vagy erősen bízik benne, hogy a kitartásának köszönhetően sokat fog fejlődni, akkor érdemes lehet a nagyobb végsebességű futópadok közül választania. Általában a 16 km/h végsebesség bőven elegendő azoknak, akik hobbi szinten sportolnak. A futópadok maximális sebessége szoros kapcsolatban áll azzal, hogy hány lóerős a motor. Az erősebb motor stabilabb, kiegyensúlyozottabb működést biztosít azonos sebesség mellett, ráadásul a motorteljesítménytől függ a futópadok maximális terhelhetősége is.

Elvétve előfordulhat még az is, hogy motor nélküli futópaddal találkozzunk, bár ezek ma már nagyon elavultnak számítanak – nem adják vissza a futás igazi élményét, mert itt a felhasználó a lábaival hajtja lényegében a futófelületet.

 

A futópadok terhelhetősége és önsúlya

Futópad vásárlásnál fontos, hogy stabil és megbízható működésű modellt válasszunk. A futópadok terhelhetőségéről sokat elárul az önsúlyuk: minél nehezebb egy fintesz gép, annál erősebb, masszívabb a vázszerkezete, és valószínűleg annál tartósabb is! A nagyobb önsúly és ráadásul a futópadok stabilitására is enged következtetni – szintén az erősebb vázszerkezet miatt. A futás során megtett lépések miatt a futópadok folyamatosan rázkódnak, és ennek a nehezebb, masszívabb anyagok jobban ellenállnak, még testesebb felhasználókesetén és hosszú éveken keresztül is! Jó tudni azonban, hogy a nagyobb önsúly önmagában még nem garancia a jó terhelhetőségre. Ehhez a motornak is elég erősnek kell lennie, hogy akár a 100-120 kg feletti felhasználók léptei alatt is egyenletesen, szakadozás nélkül működjön a futópad.

 

A futópadok mérete

Ha otthoni felhasználásra keres futópadot, és helyszűkében van, akkor valószínűleg az egyik legfontosabb szempont a méret lesz a futópad kiválasztásánál. E tekintetben is vannak eltérések, általában a nagyobb méretű futópadok komfortosabbá és kényelmesebbé teszik az edzést, ez különösen az átlagosnál magasabb sportolók esetében fontos. Szerencsére a gyártók gondoltak azokra is, akik nem szeretnének kompromisszumokat kötni, és az otthoni felhasználásra szánt futópad modellek jórészét összecsukhatóra tervezték. Így egy laza délutáni futópados edzés után a nappali akár azonnal átadhatja helyét az esti tévénézős programnak. Az összecsukható futópadok futófelülete ugyanis egy mozdulattal függőleges helyzetbe állítható, így kis helyen is elférnek, ráadásul a felszerelt görgőknek hála, könnyen el is mozdíthatók.

 

Garancia – utalás a minőségre

Ha nincs elég időnk, vagy energiánk jobban belemélyedni a futópadok jellemzőinek bogarászásába, akkor elég lehet, ha a legárulkodóbb adatot, a garanciát nézzük. Mert hát melyik gyártó kockáztatná meg a sok-sok év garanciát, ha nem bízna eléggé a saját futópadjainak minőségében? A garancia a motor szempontjából a legfontosabb, ugyanis ez a futópadok lelke, és egyben szinte a legdrágább alkatrész is. A Tunturi futópadoknál a garancia a motorra 15, a Bremshey futópadoknál pedig 10 év! Ezek a számok is azt mutatják, hogy ezek a márkák valóban a csúcsminőséget jelentik a futópadok piacán.

 

Ízületkímélő futópadok

Napjainkban egyre több futópadot látnak el rugalmas, ízületkímélő futófelülettel. ennek köszönhetően még azok is futhatnak, akik egyébként ezt gyenge és érzékeny ízületeik miatt nem tehetnék meg betonon, vagy a göröngyös földutakon. A rugalmas felülettel ellátott futópadok az ízületek mellett az inak és izmok egészségét is védik. Például a Bremshey és a Tunturi saját fejlesztésű, rugóztatáson alapuló futópad felületei maximális védelmet nyújtanak az ízületeknek, és a füvön való futás élményét adják vissza.

 

A futópadok dőlésszög beállításai

Változatosabbá és hatékonyabbá tehetjük a futópados edzést a dőlésszög változtatásával, szerencsére a mai futópadok többségén már állítható a dőlésszög. Ugyanakkor nem mindegy, hogy manuális, vagy pedig elektronikus a dőlésszög beállítás! Előbbi esetében csak a futópados edzés megkezdésekor tudjuk állítani, utóbbinál pedig edzés közben is bármikor, ez pedig még változatosabbá teszi a sportolást. A futópadok általában 10-15%-os emelkedőnek megfelelő dőlésszöget is képesek produkálni.

 

Edzésprogramok a futópadon

Talán éppen az edzésprogramokban van a legnagyobb különbség a különböző futópad típusok között. Az egyszerűbb alapmodelleknél a sebességet és a dőlésszöget is manuálisan kell beállítani. A legtöbb ma piacra kerülő futópad modell már tartalmaz előre beépített edzésprogramokat is – általában minél közelebb vannak a csúcskategóriához, annál többet és annál sokfélébbet. A beépített programoknak köszönhetően igazán hatékony, változatos és hosszútávon is motiváló lehet a futópados edzés. A csúcskategóriás futópadokba akár 40-50 edzésprogramot is beépítenek!

 

Pulzuskontrollált futópados edzés

Ha a futópados edzés közben mérjük a pulzusunkat, azzal egyrészt megakadályozhatjuk, hogy pulzusunk az egekbe szaladjon, másrészt pedig a céljainknak megfelelő pulzustartományban maradhatunk, így hatékonyabb lesz a zsírégetés, vagy éppen az izmok formálása. A mai futópad modellek többségénél lehetőség van pulzusmérésre, akár szenzoros kézi pulzusmérés megoldással, akár mellöves pulzusmérővel, ez utóbbi EKG pontossággal adja meg a pulzusunkat. A futópadokba beépített pulzuskontrollált edzéseknél pedig ha megadjuk nemünket, korunkat, magasságunkat, testsúlyunkat, és az elérni kívánt célt (legyen az akár a fogyás, az izmosodás, vagy a teljesítmény növekedés), akkor automatikusan ezeknek megfelelő lesz a futópados edzésünk.

 

A futópadok komputere és kijelzője

A futópadok komputerje és kijelzője segít abban, hogy nyomon követhessük az edzési adatokat (például megtett távolság, eltelt idő, pulzus, elégetett kalóriák száma), és itt állíthatjuk be azt is, hogy melyik edzésprogrammal szeretnénk futni. A jó komputer könnyen használható, jól látható méretűek a betűk és a számok rajta, gyorsan és egyszerűen megtekinthető rajt az összes edzési adat, és könnyen be lehet állítani a kívánt edzés típust. A ma kapható új futópad modellek közül a legtöbb már képes erre, azonban vannak olyan extrák is, amelyeket csak a csúcskategóriás gépeknél találunk meg. Például vannak olyan futópadok, amelyeknél az edzésprogram nehézsége automatikusan igazodik a sportoló pulzusához, vagy a sebesség automatikusan igazodik a felhasználó futópadon való pozíciójához – így tartva mindig a futófelület közepén a sportolót. Már a középkategóriás futópadok egy része is képes arra, hogy diagramm kijelzőn mutassa a teljesítményt, eltárolja az edzéseredményeket, és versenyeztesse a felhasználót korábbi eredményeivel.

 

A futópadok megjelenése 

Az edzések hatékonysága szempontjából a futópadok megjelenése számít a legkevésbé, azonban, ha otthoni felhasználásra keresünk futópadok, akkor korántsem mindegy, hogy hogyan fest az a gép, amit mondjuk a nappalinkban fogunk nézegetni éveken át! A mai modern futópadokkal szemben jogosan támasztott követelmény az igényes megjelenés. szerencsére a gyártók hamar felismerték ezt, és egyre nagyobb figyelmet szentelnek a futópadok formai megjelenésére. Így ma már mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő futópadot – legyen akár a klasszikus, a modern, a minimalista, a sportos, vagy a futurisztikus irányzat rajongója.