8 tipp futópados edzéshez, futópad otthon

8 tipp, amivel szórakoztatóbbá tehető a futópados edzés

A futópados edzés évről évre sokak kedvenc sportjává válik, mégis vannak, akik fejében a futópadokról a monotonitás és az unalom jut az eszébe. Szerencsére a valóságban ez nem így van, számos kis praktika van, amellyel izgalmassá tehető a futópados edzés, ráadásul ma már a gyártók is mindent megtesznek azért, hogy a futópadon végzett sport ne csak egy néhány hetes fellángolás, hanem hosszú éveken át végzett, hatékony és szórakoztató mozgásforma legyen. Cikkünkben összeszedjük azokat a praktikákat (és a gyártók legnagyobb dobásait), amelyekkel szórakoztatóvá tehető a futópados edzés.

1. Teljesítménytúra a futópadon

Sokan hajlamosak lebecsülni a gyaloglást (főleg a futópados edzéskor nem jut eszünkbe), pedig, ha jól alkalmazzuk, akkor hatékonyságában nem is igazán marad alul a futáshoz képest. A futópadon végzett gyaloglás közben arányaiban kevesebb időt töltünk el a levegőben (amikor egyik lábuk sem éri a talajt), mint futás közben, ez is növeli hatékonyságát. Ráadásul a gyaloglás sokkal kevésbé terheli meg az ízületeket, mint a futás.

Hogyan is néz ki tehát a teljesítménytúrába torkolló gyaloglás a futópadon? Vannak olyan gyártók, akik eleve egy, vagy több túraprogramot is beépítenek a magasabb kategóriás gépekbe. Ha a Te futópadod is tud ilyet, akkor egyszerű dolgod van, csak hagyatkozz a beépített programra. Ha viszont nincs ilyen extrákkal felszerelve a futópadod, akkor a manuális beállításokra kell hagyatkoznod. Állítsd be a futószalag sebességét egy olyan (5-7,5 km/h) sebességre, amiben úgy érzed, hogy hosszabb távon is bírod a gyalogtempót. Ezután kezdj el játszani a futópad dőlésszögével, és körülbelül 4-5 percenként váltogasd. Először elég, ha csak 5 fokos dőlésszögig mész el, de később, ha belejössz, akár a futópad maximális, 10-12 fokos dőlésszögéig is elmehetsz, így idézve fel a leghúzósabb erdei túrák emlékeit.

2. Zenehallgatás futópados edzés közben

A zene felvidít, megnyugtat, ellazít, bepörget és ritmust ad az életnek – éppen mikor mire van szükség. A zenehallgatás a futópados edzést is feldobja. A csúcsminőségű futópadok rendelkeznek már USB csatlakozóval, így a kedvenc zenéid egyenesen a futópadból is szólhat, de ha más nem, akkor otthon is be tudsz tenni egy zenét magadnak. Ha van kedved, akkor a futópados edzésed jellegéhez választhatod meg a számokat. Bemelegítéshez például jól megy valami könnyed, vidám zene, a gyors tempóhoz valami pörgős dance illik, emelkedőn történő futáshoz betehet egy megrendítő filmzenét, vagy black metált, míg a futópados edzés levezetéséhez jól jöhet egy laza jazz, vagy egy jó kis relaxációs zene.

3. Filmnézés a futópadon

Sokan vannak, akik ha az otthonukban edzenek a futópadon, akkor nagyon könnyen elcsábulnak, és a tervezett edzés idő kb. felénél abbahagyják. Az edzőteremben nem igazán fordul ez elő, de otthon például lehet, hogy valamelyik családtag elkezd kiabálni, hogy ezt azonnal látnunk kell, vagy a hűtőben lapuló túró rudi jelenti a kihívást, netán a szennyest akarjuk valami miatt azonnal bepakolni a mosógépbe. Érdemes futópados edzés közben betenni egy jó filmet (vagy kedvenc sorozatunk idejére időzíteni a sportolást), mert segít lekötni a figyelmet, és nagyon gyorsan elrepül így a futópados edzésre szánt fél-másfél óra.

4. Vegyen részt a világ legnagyobb maratonjain! – otthonról, a futópadon

Az izgalmakat és igazi kihívást keresőknek ajánljuk azokat a futópadokat, amelyekbe olyan speciális edzőszoftvert építettek, amelyek köszönhetően Ön az otthonában lefuthatja a világ leghíresebb maratonjait, a 3D-s kijelzőn figyelve a környezetet. Így virtuális élményként részt vehet többek között München, Tokió vagy New York futóeseményein.

5. Tükör előtt edzeni

Lehet, hogy nem ez a legizgalmasabb praktika a futópados edzés során, viszont az biztos, hogy az egyik leghasznosabb. Ha tükör mellett, vagy tükörrel szemben végzed a futópados edzést, akkor azzal sokat javíthatsz a futótechnikádon.

6. Karerősítés futópadon?

Igen, lehetséges, és pofonegyszerű. Fogjon a kezébe egy-egy kézisúlyzót, és a futópados edzés közben tartsa őket, vagy pedig végezzen velük erősítő gyakorlatokat gyors gyaloglás, vagy futás közben. A futópados edzés így sokkal hatékonyabb lesz, ráadásul a bicepsz, tricepsz és vállizmokat is intenzíven erősítheti, szálkásíthatja egyúttal.

7. Távgyaloglás (fitwalk) a futópadon

A távgyaloglás még nem terjedt el széles körökben, ez az a versenysport, amikor a sportolók fura csípőmozgással haladnak. Hazánkban Csont Attila többszörös távgyalogló országos bajnok tűzte ki célul, hogy az átlagemberek között is népszerűsítse ezt a nagyon hatékony és ízületkímélő cardio edzést, fitwalk néven. Ez a sport nagyon hatékony, és a futópados edzés is változatosabbá tehető vele. Mivel hatékonyságában sem marad el a futástól, ezért akinek gondjai vannak az ízületeivel, vagy éppen szeretné megelőzni a problémák kialakulását, teljes egészében kiválthatja vele a futást.

A távgyaloglás különbözik a sima gyaloglástól, itt nem törik meg a mozgás, hanem a távgyaloglók mintegy átgördülnek a talpukon. Ez, a speciális csípőmunka és az intenzív karmozgás összességében azt eredményezi, hogy a sima gyalogláshoz képest sokkal nagyobb tempóban haladhatunk vele. Érdemes szakembertől elsajátítani a távgyaloglás technikáját, onnantól kezdve pedig nyugodtan égethetjük ezzel a módszerrel is a kalóriákat a futópadon.

8. Futópad az ablak mellett

Egyszerű, de nagyszerű praktika, amellyel érdekesebbé teheti a futópadon végzett edzést. Ha eddig a fal felé nézett a futógép, akkor itt az ideje, hogy megfordítsa – például az ablak irányába. Persze ez attól is függ, hogy merre néz az ablak, mert a szomszéd panelházat nézni nem túl izgalmas. Ha viszont szép tájat, vagy egy parkot látunk, akkor az feldobhatja az egyébként sem unalmas futópados edzést.