Futópad karbantartás, futópad ápolása

Futópadok karbantartása

Ahhoz, hogy egy futópad hosszú éveken, vagy akár évtizedeken át szolgáljon, fontos figyelmet fordítani a megfelelő karbantartására. A többi fitnesz géppel ellentétben a futópadoknál ez nem csupán annyiból áll, hogy meghúzzuk a csavarokat és megtisztítjuk az eszközt. A gondos karbantartás sem vesz igénybe túl sok időt, viszont a futópad élettartamát drasztikusan, akár évekkel is meghosszabbítja!

Fontos tudni, hogy a futópadok garanciája nem érvényes abban az esetben, ha egy hiba a karbantartás hiánya miatt keletkezik! Így a megfelelő gondoskodással nem csupán a futópad élettartamát hosszabbíthatja meg, hanem még az elégtelen karbantartás miatt fellépő esetleges költségeket is megtakaríthatja, ami a futópadok esetében akár tízezer forintokra is rúghatna! Ha szeretne pontosan tisztában lenni azzal, hogy hogyan kell elvégezni az Ön által kiválasztott futópad modell karbantartását, akkor érdemes szaküzletben vásárolnia. Egyéb helyeken nem igazán kaphat megfelelő szaktanácsadást, és sok helyen még arra sem hívják fel a figyelmet, hogy egyáltalán milyen karbantartásra van szükség. Sokan vannak, akik ezzel csak akkor szembesülnek, mikor a garanciaigényüket elutasítják, mondván, hogy nem végezték el a szükséges teendőket.

Nézzük meg tehát, hogy általában milyen karbantartási munkálatokat igényelnek a futópadok:

A futópadok kenésére rendszeres időközönként időt kell szakítani, ha ez elmarad, az könnyen a futószalag és a motor meghibásodását eredményezheti. Ami viszont jó hír, az az, hogy nem kell túl gyakran ezzel foglalkozniuk a futópad tulajdonosoknak, és nem is vesz többet igénybe néhány percnél. Átlagos otthoni felhasználás mellett (ami alatt heti 3-4 alkalommal végzett félórás edzést értünk) 3-6 havonta kell kenni a futópadokat. Ha bizonytalan benne, hogy eljött-e az ideje, akkor végezze el az alábbi egyszerű tesztet: emelje fel a futószalagot, és kezével nyúljon be a futófelület és a deszka közé. Ha a kezén érez némi nedvességet, akkor még nem szükséges rögtön elvégezni a kenést. Ha viszont száraz marad a keze, akkor épp itt az ideje. Nem felel meg bármilyen szerszámolaj a futópadok kenéséhez, a gyártó által javasolt kenőfolyadékot kell használni (ez is a feltétele a garanciának).

Hogyan kell elvégezni a futópadok kenését?

Otthoni futópad

A futópad megállítása után a gép elejénél meg kell emelni a futófelületet mintegy 20 centiméternyire, és a direkt a futópadokhoz kifejlesztett kenőanyag spay-vel be kell fújni a futófelület és a futódeszka közé. A fújás időtartama mindössze 1-2 másodperc legyen, mert a futópad túlkenése a futófelület megcsúszását okozhatja!

A futószalag beállítása a másik olyan fontos karbantartási munkálat, amit érdemes rendszeresen elvégezni, ezzel is tovább növelhetjük futópadunk élettartamát. A futószalagok mellett található fellépő sín végében lévő műanyag kupakok takarják az úgynevezett állítócsavarokat, ezekkel végezhető el a futószalag beállítása, szerszámként imbusz-kulcsot kell használni hozzá, ezt a gyártó biztosítja, a futópadok megvásárlásakor automatikusan megkapja. A futószalag beállításhoz tartozik a feszesség állítás és az oldalirányú beállítás.

Érdemes rendszeresen ellenőrizni a futószalag helyzetét, ugyanis a futószalag túlzott mértékű, tartós elmozdulása miatt károsodhat a futószalag, és ennek a gondatlan karbantartás által eredményezett hibáira többnyire nem vállalnak garanciát a gyártók.

Feszesség állítás:

Normál otthoni felhasználás esetén a futópad szalagját a lehetőségekhez képest lazára kell hagyni. Azonban a túlzott „lazaság” a szalag megcsúszását eredményezheti. Ha ezt tapasztalja, akkor állítania kell a szalag feszességén. Először el kell indítani a futópadot, 5 km/ h sebességen, majd a műanyag kupakok takarásában lévő mindkét állítócsavart negyed fordulattal el kell tekerni az imbusz-kulcs segítségével az óramutató járásával megegyező irányban. Ha a futópad szalagja ezek után is megcsúszna, akkor még egyszer negyed fordulatot kell állítani a csavarokon.

Oldalirányú állítás:

Rendszeres otthoni felhasználáskor is előfordulhat a futószalag oldalirányú elmozdulása. ez esetben középre kell visszaállítani a szalagot. Először is el kell indítani a futópadot 5 km/óra sebességen. Mindig azon oldali állítócsavaron kell fordítani, amelyik irányba a futószalag elmozdult. Ha a bal oldali irányba mozdult el, akkor a bal csavaron kell negyed fordulatot állítani az óramutató járásával megegyező irányban, a jobboldali csavaron pedig negyed fordulatot az ellenkező irányba. Ha a jobb oldalra mozdult el a futószalag, akkor pedig éppen fordítva: a jobb csavart az óramutató járásával megegyező, a bal csavart pedig azzal ellentétes irányban kell negyed fordulattal állítani.